Jdi na obsah Jdi na menu

Kos černý na jaře

 Kos černý (Turdus merula) je pták žijící v celé Evropě ,  Díky své přizpůsobivosti se adaptoval na život v blízkosti člověka a úspěšně žije a hnízdí i v těsném sousedství lidských sídel. Samci jsou nepřehlédnutelní svým charakteristickým černým peřim a žlutým zobákem, upozorňují na sebe také melodickým zpěvem.

 

Popis

  • Délka těla: 23 - 29 cm

Kos černý je středně velký pták, o něco menší než hrdlička zahradní. Dospělý samec je matně černý s oranžově žlutým zobákem a žlutým kroužkem okolo očí. Samice je hnědavá s bělavějším hrdlem a nezřetelně skvrnitou hrudí, nohy jsou téměř černé, zobák má tmavý, jen částečně oranžový. Mlaďata jsou podobná samici, jsou ale světlejší a mohou mít hnědě tečkovanou hruď a světlé podélné proužky na zádech. Samice ani mláďata nemají oční kroužek. Mladí, roční samci nemají ještě vybarvený zobák, který zůstává černavý.

Někdy se objevují i jedinci s větším či menším podílem bílého peří. Vzácnější, ale ne neznámí, jsou pak úplně bílí ptáci s červenýma očima .

 

Hnízdění

V České republice hnízdí kos černý v dubnu až červenci dvakrát až třikrát ročně, městší kosi pak hnízdí v průměru o 10 dnů dříve než lesní. hnizdo je hluboká, polokulovitá miska vybudovaná ze suchých stébel a kořínků slepených hlínou, lesní kosi je umísťují do vidlic stromů a keřů, městší kosi hnízdí i na budovách (balkóny, verandy). Hnízdo nikdy nebývá umístěno vysoko nad zemí.

Hnízdní revír je obsazen jediným párem, který na svém území nestrpí žádného jiného kosa. Samice snáší 4 - 6 modrozelených vajiček s rezavými skvrnami na kterých sedí sama po dobu 13 - 14 dnů, o mláďata se starají oba rodiče po dobu 12 - 15 dnů na hnízdě a po vylétnutí je ještě asi dva týdny přikrmují.

Kos černý se dožívá až 20 let.

 

 

Kos černý -2013

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

jana - Kos?

20. 3. 2014 15:09

Cestou do práce jsem viděla ptáčka co vypadal jako Kos ale z větší části byl bíly...nebyl to konipasek ten je menší,opravdu měl zobák a tvar těla jako Kos,Je to možné že by to byl Kos albín?

jana - Kos?

20. 3. 2014 15:09

Cestou do práce jsem viděla ptáčka co vypadal jako Kos ale z větší části byl bíly...nebyl to konipasek ten je menší,opravdu měl zobák a tvar těla jako Kos,Je to možné že by to byl Kos albín?