Jdi na obsah Jdi na menu

Růže

 Růže pro každou zahradu

Růže je fenomén. Tolik  barev, tvarů květů a různých velikostí růstu nenabízí snad žádná jiná květina. V červenu, měsíci plném slunce, jich většina rozkvétá. Růže by neměly chybět na žádné zahradě. Přinášíme zajímavé tipy na péči o královny, či na odolné druhy jež nevyžadují mnoho času a námahy.Růže jsou právem královnami - některé z nich jsou ale patřičně zhýčkané a vyžadují mnoho péče. Pokud se jim nechceme tolik věnovat, vybereme si růže odolné. Velké keře sadových růží mají často větší estetický efekt, nežli pracně udržované záhony. V neposlední řadě mohou být i rostlinami užitkovými…
 
Aby růže kvetly co nejdéle
U opakovaně kvetoucích růží je dobré odstraňovat odkvetlé květy, abychom podpořili nasazení nových poupat.
Naopak u růží, kvetoucích jen jedenkrát, odkvetlé květy ponecháme, z nich se vytvoří sytě barevné šípky, které jsou krásné až do zimy a ještě poslouží ptactvu za potravu (pokud je u užitkových druhů, zmíněných výše, nesezobeme sami)
 
Jak vznikla růže?
Podle antických pověstí rudé růže vznikly tak, že bohyně lásky Afrodita spěchala na pomoc svému miláčkovi Adonisovi a poranila se o trny. A kam dopadly krůpěje její krve, tam vyrostla rudá růže. Snad proto je růže symbolem lásky. 
 
 

Náhledy fotografií ze složky kytky-Růže